Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak grillowany z rabarbarowym musem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 szt.
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
cynamon Prymat 1 szczypta
zioła 1 łyżecz.
oliwa 2 łyż.
rabarbar 2 łodygi
cukier 2 łyżecz.
woda 1/4 szkl.
WINEGRET: 2 łyż.
jabłko 1 szt.
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak grillowany z rabarbarowym musem

Kroki postępowania

1
Rabarbar myję, obieram i kroję w krążki. Piersi z kurczaka dokładnie myję i osuszam. Następnie nacieram całe mięso dokładnie marynatą przygotowaną z oliwy, soli, pieprzu, cynamonu, słodkiej papryki oraz ziół. Mięso przekładam do miski, przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na ok. 2 godziny. Po czym wyjmuję mięso, kładę je na rozgrzanym grillu i piekę z obydwu stron do ładnego zarumienienia. Jabłko obieram ze skórki, kroję w niezbyt cienkie plastry, oprószam mielonym cynamonem i także grilluję.
Krok 1 - Kurczak grillowany z  rabarbarowym musem foto
2
Pokrojony rabarbar przekładam do garnuszka, wlewam wodę, dodaję cukier i całość gotuję kilka minut, aż rabarbar się rozpadnie. Sałatę myję, dokładnie osuszam, po czym kroję na mniejsze kawałki.
Krok 2 - Kurczak grillowany z  rabarbarowym musem foto
3
Sałatę skrapiam delikatnie sosem winegret. Na sałatę wykładam pokrojoną w grube plastry, grillowaną pierś z kurczaka. Przy mięsie kładę półplasterki grillowanego jabłka oraz łyżkę musu z rabarbaru. Podaję na gorąco.
Krok 3 - Kurczak grillowany z  rabarbarowym musem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak