Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot czereśniowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czereśnie 1 kg
woda 3 litry
cukier 10 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot czereśniowy

Czereśnie myję dokładnie, przebieram, przekrawam na pół każdy owoc i wyjmuję pestki. Do garnka przekładam wcześniej przygotowane czereśnie. Zalewam owoce zimną wodą, wsypuję cukier, garnek przykrywam pokrywką i stawiam na palniku. Gotuję kompot na niewielkim ogniu około jednej godziny. Po ugotowaniu ew. dosładzam jeszcze kompot jeśli zachodzi taka potrzeba. Pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Następnie rozlewam kompot z czereśni do szklanek i od razu podaję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak