Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

beza cukrowa z kremem z marakui

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 250 gram
cukier 450 gram
wiórki kokosowe 100 gram
migdały mielone 75 gram
jajko 80 gram
żółtko jajek 60 gram
cukier drobny 80 gram
masło 70 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 listek
marakuja 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: beza cukrowa z kremem z marakui

Zaczynamy od przygotowania bezy..białka z cukrem ,wiórkami i mielonymi migdałami ubijamy na puszystą masę,wkładamy do rękawa i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ślimaki mniej więcej równej wielkości,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120stopni..suszymy 100minut.W między czasie przygotowywujemy krem z marakui.Obieramy marakuję i kroimy na mniejsze kawałki,wrzucamy do rondla i gotujemy aż będzie bardzo miękka. Jajka ,żółtka i cukier ucieramy bardzo dokładnie..ugotowaną marakuję przekładamy do miski ,którą ustawiamy na garnku z wodą (kąpiel wodna),wlewamy do niej przygotowaną masę i bardzo energicznie mieszając doprowadzamy do temperatury 82stopni,wtedy dopiero dodajemy masło i listek żelatyny wczesniej namoczony w wodzie,mieszamy bardzo dokładnie i odstawiamy do wystygnięcia.Upieczone zimne bezy możemy wyrównać..ringiem do dekoracji potraw wycinamy równej wielkości kręgi..żeby beza nie skakała po talerzu wyciskamy odrobinę kremu na talerz i przytwierdzamy pierwszą bezę, na to z rękawa wycikamy krem i przykrywamy kolejną bezą , na to znów odrobina kremu i ewentualnie owoce według uznania i własnej inwencji twórczej..Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 10.10.2012 13:34
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak