Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nóżki pogrzybków do słoika

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nózki z podgrzybka 1 kg.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
natka piertuszki posiekana 3 łyżki
sól 1 łyżka
woda 1 litr
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Nóżki pogrzybków do słoika

Kroki postępowania

1
Oczyszczone nóżki z podgrzybków,sparzyć około 5 minut,w gorącej wodzie.Odcedzić.
Krok 1 - Nóżki pogrzybków do słoika foto
2
Odcedzone nóżki ,zetrzeć na grubej tarce ( w tym przypadku ,w blenderze MSM 7800,nagroda od Doradcy Smaku ).Przygotować zalewę,dodając do wody,liście laurowe,ziele ang.,sól oraz natkę pietruszki.Gotować około 5 minut.
Krok 2 - Nóżki pogrzybków do słoika foto
3
Do czystych słoiczków ,nakładamy do 3/4 wysokości,starte nóżki grzybów.Zalewamy zalewą,zakręcamy i pasteryzujemy około 40 minut.W następny dzień ,pasteryzujemy ponownie również około 40 minut.
Po otworzeniu ,zawartość słoiczka wykorzystujemy do zup lub sosów.
Krok 3 - Nóżki pogrzybków do słoika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 07.02.2016 21:11
Fajny sposób na nóżki
Alex_M 31.12.2013 12:07
super pomysł :)
Habibi 03.10.2013 14:47
Świetny pomysł :) Ja zazwyczaj miksuję lub mielę i też pasteryzuję, albo zamrażam. Wykorzystuję jako bazę do zup i sosu, ew. jako farsz.
ankaryba 31.07.2013 10:52
bardzo lubię :-)
pestka 15.05.2013 12:36
ja najczęściej nózki gotuję do bieżącego spożycia , a główki marynuję - ale Twój pomysł mi się podoba
mirosława4 13.03.2013 15:52
fajny pomysł nic się nie zmarnuje :)
Grazyna0211 27.12.2012 16:09
dobry pomysł
IZABELA29 22.11.2012 09:46
popieram trzeba wszystko wykorzystać .
ben-ka 22.11.2012 08:59
Ty to masz pomysł:) u mnie tylko same kapelusze się marynuje.
olkaaa 22.10.2012 07:36
ja również nie marynowałam samych nóżek
Natalia/tubisiek 21.10.2012 12:07
z podgrzybków zostawiam tylko kapelusz, sama nie wiem dlaczego ale nóżek nigdy nie jadłam ;)
kuklik 19.10.2012 18:57
świetny pomysł
misia53 18.10.2012 12:39
Piękna sprawa
barbara11561 18.10.2012 12:27
też robię w solance ,na zupę jak znalazł:)
adelajda 13.10.2012 20:10
pomysłowe !
Seba 13.10.2012 14:13
extra
Motorek 12.10.2012 17:18
fajny pomysł
Jodaj 12.10.2012 10:25
super pomysł z nóżkami :)
Ada-Gaba 12.10.2012 07:26
fajny pomysł
treonina 10.10.2012 19:00
powiedziałabym, że nóżki są najlepszą częścią grzybów!
Sroczka 09.10.2012 22:06
Samych nóżek grzybów jeszcze nie marynowałam. Pomysłowe.
mela25 09.10.2012 20:32
co za smaki
sylwia / sytofala 09.10.2012 20:17
cudny pomysł na sezon grzybowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak