Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przysmak Denisa, czyli dip z suszonych pomidorów

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

suszone pomidory z zalewy 5 sztuk
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
oregano 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
sumak 1 szczypta
jogurt grecki 1 łyżeczka
chili Prymat 1 szczypta
pasta curry 1 indyjska

Przepis i sposób przygotowania na: Przysmak Denisa, czyli dip z suszonych pomidorów

Po pobycie w Turcji zakochałam się w smaku tamtejszej kuchni. Jednym z moich faworytów była pasta zrobiona z suszonych pomidorów, którą mogłam "pochłaniać" w nieograniczonych ilościach. Niestety nigdzie nie znalazłam na nią przepisu, więc moja wersja różni się od tego co miałam przyjemność próbować. Dip z suszonych pomidorów to idealny dodatek do solonych przekąsek: nachos, chipsów oraz różnego rodzaju mięs.

Sposób przygotowania:

Przy użyciu blendera zmiksuj wszystkie składniki (oprócz sumaku)do uzyskania dość gładkiej masy.
Jeżeli nie posiadasz blendera, posiekaj wszystko jak najdrobniej.
Dodaj 1 łyżeczkę jogurtu greckiego dla tych, którzy wolą mniej ostre jedzenie albo chili, wedle upodobań dla tych, którzy wolą bardziej ogniste doznania kulinarne.
Po przełożeniu do naczynia, w którym będziesz serwować "przysmak", posyp oregano, słodką papryką i sumakiem, robiąc "promienne słoneczko".

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 17.01.2013 13:33
super
eMMe 09.10.2012 15:48
super
EWI 09.10.2012 15:21
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak