Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczki drożdżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 600 gram
sól 1 łyżeczka
olej 8 łyżek
cukier 1 łyżka
drożdże 40 gram
masło 1 łyżka
kapusta kiszona 1/2 kg
cebula 1 szt
kminek Prymat 1 łyżeczka
woda 1 (ciepła)
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki drożdżowe

Drożdże rozrabiamy z ciepłą wodą, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Wszystkie składniki wyrabiamy razem. Jeśli używamy do tego celu maszyny, składniki wrzucamy w kolejności: olej, rozrobione drożdże, masło, mąka i sól.

Ciasto zostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

Kapustę odcedzamy- ale tylko trochę, aby część wody została. W tej wodzie podgotowujemy kapustę do miękkości. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmażamy. Możemy doprawić pieprzem.



Z ciasta wyrabiamy małe kuleczki, płaszczymy je, nakładamy nadzienie i zwijamy



Smarujemy jajkiem i posypujemy tym, na co mamy ochotę np kminkiem ;)



Pieczemy do zrumienienia (ok 15-20 minut) w temperaturze 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andrzej10 01.11.2012 19:56
ładny wygląd
andrzej10 29.10.2012 21:38
trzeba spróbować
eliza135 25.10.2012 09:13
smakowite
Botwinka 11.10.2012 14:49
super
iziona 09.10.2012 15:04
Pyszna sprawa :)
Piotr-21 09.10.2012 14:23
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak