Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka pieczona wg mojej mamy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 1,5 kg
sól 2 łyż.
majeranek 2 łyż.
cząber 1 łyżecz.
czosnek 1 ząbek
sól zmiękczająca 1 łyż.
oliwa 3 łyż.
jałowiec 2 ziarna
pieprz 4 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona wg mojej mamy

Karkówkę myję i osuszam. Ucieram razem sól, majeranek, cząber, pieprz oraz jałowiec. Dodaję do przypraw obrany i zmiażdżony ząbek czosnku oraz oliwę i miksuję na pastę. Mieszanką nacieram dokładnie mięso. Przykrywam miskę z mięsem folią spożywczą. Wstawiam na całą noc do lodówki. Na godzinę przed pieczeniem karkówkę oprószam solą zmiękczającą. Piekarnik nagrzewam do 200°C. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia tak, aby było w nim jak najwięcej powietrza. Następnie zawiązuję rękaw z obydwu stron, nakłuwam go w kilku miejscach i kładę na blasze w nagrzanym piekarniku. Piekę mięso około 1,5 godziny aż karkówka będzie miękka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak