Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seromakowiec w paski

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl.
cukier puder 1/2 szkl.
margaryna 1/2 kostki
żółtko jajek 1 szt.
masa makowa 1 puszka
białko 3 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyż.
aromat waniliowy 3 krople
cukier puder 1 szkl.
jajko 5 szt.
masło 1/2 kostki
twaróg 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Seromakowiec w paski

Kruche ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję pokrojoną margarynę i całość siekam nożem. Dodaję pozostałe składni i zagniatam na miękkie ciasto. Owijam ciasto w folię i wkładam na godzinę do lodówki do schłodzenia. Blachę o wymiarach 37x23 cm (lub dwie podłużne keksówki) wykładam papierem do pieczenia i wykładam rozwałkowanym ciastem, nakłuwam widelcem. Piekę w temperaturze 180*C ok. 15 minut. Masa makowa: Masę z puszki przekładam do miski i łączę z bułką tartą, aromatem waniliowym i ubitą na sztywno pianą ubitą z białek. Masa serowa: Białka oddzielam od żółtek. Miękkie masło ucieram z cukrem i żółtkami. Następnie dodaję po łyżce sera. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z masą serową. Na podpieczone ciasto wykładam 1/2 masy makowej na połowę blachy (wzdłuż), obok wykładam masę serową, wyrównuję. Powtarzam warstwy, z tym że na masę makową wykładam masę serową, a na serową - makową masę. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka91 09.10.2012 13:35
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak