Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tęczowe ciasto

5.0
(43)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło 225 g
mąka pszenna 375 g
cukier 220 g
białko 5
aromat waniliowy 2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
mleko 350 g
Krem:
śmietana kremówka 1000 g
serek mascarpone 250 g
cukier puder do smaku
aromat cytrynowy 10 ml
barwniki spożywcze 6 kolorów

Przepis i sposób przygotowania na: Tęczowe ciasto

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i miksujemy aż do utrzymania puszystej masy.
Krok 1 - Tęczowe ciasto foto
2
Następnie dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy. Podobnie kolejno dodajemy białka i aromat waniliowy. Następnie dodajemy na przemian suche składniki i mleko cały czas miksując.
Krok 2 - Tęczowe ciasto foto
3
Gdy ciasto będzie gotowe należy je zważyć i podzielić na 6 równych części. Moja jedna część ważyła około 220 g. Do każdej z części dodajemy odrobinę barwnika, miksujemy. Ilość barwnika regulujemy intensywnością barwy. Użyłam barwników firmy FIORIO w proszku. Można użyć też barwników w żelu, ale nie polecam tych w płynie.
Krok 3 - Tęczowe ciasto foto
4
Należy pamiętać, że po upieczeniu ciasto będzie miało bardziej intensywny kolor. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm. Można użyć mniejszej, ale nie polecam brać większej, bo ciasta wyjdą zbyt cienkie. W ten sposób pieczemy każde z 6 ciast i je studzimy.
Krok 4 - Tęczowe ciasto foto
5
Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę dodając cukru pudru do smaku. Następnie dodajemy aromat cytrynowy i mascarpone, wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Tęczowe ciasto foto
6
Na dnie tortownicy układamy ciasto fioletowe. Smarujemy je porcją kremu. Następnie układamy ciasto niebieskie i znowu porcja kremu. Należy smarować grubszą warstwę kremu niż ciasta, bo ciasto wsiąknie część kremu.
Krok 6 - Tęczowe ciasto foto
7
W taki sam sposób układamy pozostałe warstwy wg kolorów tęczy.
Krok 7 - Tęczowe ciasto foto
8
Z pozostałego kremu dekorujemy brzegi ciasta i jego wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Ciasto jest dosyć wilgotne więc nie należy nasączać niczym upieczonych, kolorowych ciast.
Krok 8 - Tęczowe ciasto foto
9
Bajkowe, kolorowe ciasto - dla tych małych i dla tych dużych :) Pozwól sobie na chwileczkę zapomnienia...
Smacznego :)
Krok 9 - Tęczowe ciasto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 20.12.2012 19:15
idealne, mniam
Klausia 20.12.2012 15:10
Prawdziwe dzieło sztuki :)
magmonika1995 24.11.2012 23:10
super
Beatris 09.10.2012 11:38
Wprost nie mogę się na nie napatrzeć.
Andysz 09.10.2012 07:39
rewelacyjne jest;)
Krakowianka 09.10.2012 07:32
świetne! przepis do zapamiętania :)
msmariusz 08.10.2012 23:58
pieknie i kolorowo, też widzialam na blogu
czarnyaniol1990 08.10.2012 23:09
widziałam ten przepis na jakimś blogu widze ze nie tylko mi sie spodobal :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak