Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

biszkoptowa szarlotka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
masło 250 g
proszek do pieczenia 2 łużeczki
jabłka 7
kisiel cytrynowy
woda 100 ml
cukier brązowy

Przepis i sposób przygotowania na: biszkoptowa szarlotka

Jabłka obieramy, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Dusimy na małym ogniu z dodatkiem wody i cukru.Dusimy do miękkości. Wsypujemy kisiel i mieszamy, zagotować.

Masło rozpuścić. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i . Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy przestudzone masło i ponownie delikatnie mieszamy.

Połowę ciasta wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy . Piec przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową i na wierzch wylać pozostałe ciasto. Całość piec około 35 minut, aż uzyska złoty kolor. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 02.01.2013 17:14
pyszna
Kulinarna Ja 11.10.2012 11:16
Aaaah te szarlotki, najlepsze jesienne ciacho!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak