Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlecikowo-grzybowa zapiekanka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
jajko 1 sztuka
cebula 1/2 sztuki
ziemniaki 2 sztuki
sól
pieprz
masło 2 łyżki
śmietana 30% 3/4 szklanki
żółty ser 20 dag
tymianek
rozgniecione ziarna jałowca 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej
grzyby leśne 40 obgotowane

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlecikowo-grzybowa zapiekanka

Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki i odcisnąć z nich sok, następnie dodać do mięsa mielonego, wymieszać. Do masy mięsnej dodać jajko i bardzo drobno posiekaną cebulę, doprawić solą i pieprzem, wyrobić masę mięsną i uformować malutkie kotleciki każdego obtoczyć w bułce tartej i zrumienić na oleju(nie musi być dobrze usmażony bo jeszcze będzie zapiekany) Obsmażone kotleciki ułożyć na dnie naczynia do zapiekania(najlepiej, aby były małe i każdy miał swoje) Grzyby leśne obgotować i dokładnie odsączyć z wody na patelni stopić masło i dodać do niego posiekaną cebulę i grzyby, wszystko wymieszać i delikatnie doprawić solą i pieprzem, całość smażyć kilka minut. Do grzybów dodać jałowiec i około 1/4 łyżeczki tymianku, wlać śmietanę, dodać starty ser, wymieszać i od razu zalać tym kotleciki. Naczynia wstawić do piekarnika z nastawioną temp. na 180st i zapiekać około 25 min. Podawać gorące, posypane zielona pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak