Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowe ciasto z orzechową bezą

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 25 dag
mąka 3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
żółtko jajek 5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 1 kg
cukier 3 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
białko 5 sztuk
cukier 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
DODATKOWO:
powidła kwaśne łyżki
orzechy 3 grubo posiekane
orzechy mielone 5 dag
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowe ciasto z orzechową bezą

Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto, następnie je schłodzić.
Zimne ciasto podzielić na połowę i jedną część wyłożyć na dnie wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy do pieczenia, ciasto posmarować powidłami.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wymieszać je z cukrem, cynamonem i orzechami, następnie wyłożyć je na ciasto.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać do dobrze ubitej piany dodać mąkę i orzechy, wymieszać i rozsmarować na jabłkach.
Na wierzchu ciasta po bezie posypać porwanymi kawałeczkami z reszt ciasta. Piec około godziny w temp 170st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i wystudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Inal 08.10.2012 15:39
Uwielbiam orzechy,a u mnie rodzinne drzewko już nie ma ich.. :( Taka szkoda,a ciasto pewnie pyszne.
sara1 08.10.2012 15:24
ciacho rewelacja
gosia561 08.10.2012 15:00
smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak