Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szkl
cukier 20 dag
mleko 300 ml
drożdże 5 dag
żółtko jajek 2 szt
masło 10 dag
jabłka 1 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cynamon Prymat do smaku
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Do miseczki wsypać cukier, dodać pokruszone drożdże, wymieszać, wlać ciepłe mleko, dodać mąkę,żółtka roztopione masło i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia.
W tym czasie obrać jabłka.

Jak ciasto podrośnie jedną część wyłożyć na brytwankę, zetrzeć na nie jabłka na tarce o grubych oczkach, posypać cukrem i cynamonem i na koniec bułką tartą i na jabłka dać drugą część ciasta , wstawić do piekarnika.
Piec około godziny w temp 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 24.01.2014 21:15
bardzo lubię takie ciasto!
Kekerboom 08.10.2012 14:19
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak