Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
żółtko jajek 1 szkl.
sól 1 szczypta
jagody 300 g
cukier 2 łyż.
cukier waniliowy 1 łyżecz.
śmietana 18 proc 1 szkl.
cukier 2 łyż.
woda 125 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami

Kroki postępowania

1
Mąkę łączę w misce z gorącą wodą, solą, miękkim masłem i żółtkiem. Zagniatam ciasto i przykrywam miską. Ciasto dzielę na mniejsze części i każdą z nich wałkuję na niezbyt cienkie placki, wykrawam kółka i każde wałkuje. Jagody myję, osuszam dokładnie i mieszam z cukrem. Jagody (2 łyżeczki) nakładam na każdy kawałek ciasta, sklejam i kładę na deskę oprószoną mąką.
Krok 1 - Pierogi z jagodami foto
2
W garnku gotuję wodę z solą i olejem. Do wrzącej wody wrzucam pierogi. Gotuję około 4 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.
Krok 2 - Pierogi z jagodami foto
3
Ugotowane pierogi wyjmuję łyżką cedzakową na talerze. Z pozostałych jagód robię sos, miksując je ze śmietaną. Od razu podaję.
Krok 3 - Pierogi z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

julcia12437 22.03.2013 18:53
Ostatnio robiłam pierogi z jagodami, może kiedyś wypróbuję twój przepis.
Habibi 08.10.2012 08:39
Kocham pierogi z jagodami :)
GOSIA18 08.10.2012 08:26
rewelacyjny smak i niepowtarzalny aromat
justys759 08.10.2012 08:06
smak z dzieciństwa uwielbiam!
Kekerboom 07.10.2012 22:24
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak