Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluchy na parze

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 500 g
jajko 2
cukru 2 łyżka
świeżych drożdży 50 g
mleko 1 szk
masła 2 łyżka
świeżych jagód 1 szk
duża 12 % śmietana 1
cukru 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluchy na parze

Kroki postępowania

1
Masło stopić i przestudzić. Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i trzy łyżki lekko podgrzanego mleka. Wymieszać te składniki i zakryć ściereczką do wyrośnięcia zaczynu.
Krok 1 - Kluchy na parze foto
2
Po wyrośnięciu podgrzać resztę mleka, wlać do zaczynu, wsypać mąkę, resztę cukru i wbić jajka i wyrobić ciasto. Gdy jest gładkie wlać masło i znowu wyrobić.
Krok 2 - Kluchy na parze foto
3
Gotowe ciasto oprószyć mąką i przykryć ściereczka do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu lekko jeszcze wyrobić, rozłożyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować lub rozciągnąć rękoma tak aby miało około 1 cm grubości. Szklanką wycinać krążki i kłaść na posypanym mąką blacie lub desce.
Krok 3 - Kluchy na parze foto
4
Zostawić chwile do wyrośnięcia.
Krok 4 - Kluchy na parze foto
5
Wyrośnięte kluski układać w nagrzanym parowarze i parować 10 -15 minut w zależności od wielkości klusek. Jeśli ktoś nie ma parowaru to kluski może parować na garnku z wodą obwiązanym gazą i drugim garnkiem lub patelnią służącym za pokrywkę.
Krok 5 - Kluchy na parze foto
6
Gdy kluski się parują do rozdrabniacza wsypać jagody ( trochę można zostawić całych ), cukier i wlać śmietanę i zmiksować.
Krok 6 - Kluchy na parze foto
7
Gotowe kluski wyłożyć na talerze, polać przygotowanym sosem jagodowym i posypać całymi jagodami.
Krok 7 - Kluchy na parze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 07.10.2012 15:57
a moje w parowarze kluchy są gnioty....gotuję na wkładzie do garnka...a te Twoje są pyszne...
adelajda 07.10.2012 14:39
apetyczne zdjęcie !
anja3107 07.10.2012 14:16
pięknie wyglądają te kluchy
anemon 07.10.2012 14:03
Ale pięknie Ci wyrosły, a z tym jagodowym sosem wyglądają bardzo apetycznie.
ewaa 07.10.2012 13:18
Pychota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak