Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem angielski miętowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 500 ml
cukier 1/2 szklanki
świeża mięta 8-10 dag
żółtka jaj 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Krem angielski miętowy

Mleko zagotowujemy z 2/3 cukru, następnie wrzucamy opłukane i osuszone liście mięty, mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut, żeby mięta zaparzyła się w mleku. Żółtka roztrzepujemy miotełką z pozostałym cukrem. Mleko zagotowujemy, przelewamy do żółtek, dokładnie mieszamy i ponownie przelewamy do rondla. Ponownie zagotowujemy aż sos lekko zgęstnieje, przecedzamy przez gazę do miseczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 26.08.2013 21:50
Ciekawy deser
IKrakowianka 29.03.2013 21:40
ciekawy i prosty sos
bercik1 19.10.2011 21:33
Ekstra krem
Agnik 31.03.2011 13:40
bardzo proste do zrobienia
Iwusia 14.07.2010 12:24
Super :) musi być smaczne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak