Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe kajzerki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl.
woda letnia 3/4 szkl.
drożdże 1,5 łyżecz.
cukier 1,5 łyżecz.
sól 1 łyżecz.
jajko 1 szt.
masło 2 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe kajzerki

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto zagniatam. Wyrabiam ok. 5 minut. Ciasto odstawiam na 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiam około 5 minut. Ciasto wkładam do miski lekko posmarowanej oliwą. Ciasto odstawiam na jedną godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na osiem części.
Krok 1 - Domowe kajzerki foto
2
Z każdej części formuję kuleczkę, lekko spłaszczam, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i ostawiam na 45 minut do wyrośnięcia. Kajzerki nacinam nożem.
Krok 2 - Domowe kajzerki foto
3
Piekę w nagrzanym piekarniku w 225*C około 15-17 minut.
Krok 3 - Domowe kajzerki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natalia.doradca 21.04.2014 14:42
Świetne na śniadanko :)
eliza135 11.10.2012 09:51
pyszny przepis
alexxxanderka 07.10.2012 13:10
marzą mi się domowe bułeczki, więc porywam przepis ;)
Wiesława1 07.10.2012 08:11
super na śniadanko
Piotr-21 06.10.2012 16:48
smaczne
Barbara/zuza22_85 06.10.2012 16:36
super
Poison1988 06.10.2012 16:34
Super! Muszę sama spróbować :) Kradnę przepis do siebie :)
Habibi 06.10.2012 16:17
Wspaniałe te bułeczki :)
V_kuchareczka 06.10.2012 16:00
Rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak