Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Taco z mięsem i warzywami w tortilli

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
cebula 1 szt.
przyprawa do taco 1 opak.
woda 100 ml
oliwa 1 łyż.
tortilla 6 szt.
kukurydza w puszce 1/2 puszki
pomidor 2 szt.
ogórek 1/2 szt.
sałata lodowa 6 liści
salsa warzywna 1 słoik
guacamole 4 łyż.
ser gouda 200 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Taco z mięsem i warzywami w tortilli

Kroki postępowania

1
Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam ją na rozgrzanej oliwie aż się zeszkli. Wtedy dodaję mięso mielone i chwilę smażę, dodaję przyprawę do taco, wlewam wodę i smażę jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Krok 1 - Taco z mięsem i warzywami w tortilli foto
2
Kukurydzę osączam z zalewy, pomidory kroję w kostkę, ogórka w półplasterki, sałatę siekam na mniejsze kawałki. Tortille smaruję dipem guacamole, sosem do taco i salsą warzywną. Wykładam na nie usmażone mięso mielone, starty na dużych oczkach tarki ser żółty, na wierzchu układam pokrojone warzywa. Zawijam każdą tortillę w rulon rozszerzający się ku górze.
Krok 2 - Taco z mięsem i warzywami w tortilli foto
3
Wszystko przenoszę na blachę i podgrzewam przez kilka minut w nagrzanym do 200*C piecu, dotąd aż roztopi się ser. Podaję z ulubionymi dipami, salsami i sosami.
Krok 3 - Taco z mięsem i warzywami w tortilli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak