Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka kruche z kolorowymi lentilkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier 150 g
mąka pszenna 300 g
masło 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
lentilki 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka kruche z kolorowymi lentilkami

Miękkie masło rozetrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą.
Dkładniki połączyć z jajkiem i zagnieść ciasto.
Kulkę ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do zamrażarki.
Schłodzone ciasto zagnieść, odry z niego średnie kawałki i toczyć w dłoniach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, układać kulki ciasta w sporej odległożci od siebie, spłaszczać dnem szklanki.
Na każdym ciasteczku ułożyć 3-4 czekoladowe pastylki lekko je wciskając w środek.
Piec w temperaturze 190-200*C przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak