Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka - prosto z serca

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 250 g
mąka ziemniaczana 4 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
sól do maku
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka - prosto z serca

Kroki postępowania

1
1. Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy. Po odcedzeniu chwilkę studzimy i mielimy.

2. Masło roztapiamy.
Krok 1 - Kopytka - prosto z serca foto
2
3. Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, wbijamy żółtko jaja, dodajemy zmielone ziemniaczki, masło oraz dosypujemy soli do smaku. Całość razem mieszamy.
Krok 2 - Kopytka - prosto z serca foto
3
4. Z gotowej masy formujemy placek o grubości ok 0,5-0,7cm (pamiętajmy aby blat na którym robimy przesypać mąką aby ciasto się do niego nie przyklejało) i foremkami do ciasteczek robimy kształty.
Krok 3 - Kopytka - prosto z serca foto
4
5. Kopytka a w zasadzie serduszka gotujemy kilka sekund w osolonej wodzie. Można do nich zrobić mięsko np. wołowe i sos albo zjeść je smacznie z cebulką.

SMACZNEGO :)
Krok 4 - Kopytka - prosto z serca foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 11.02.2013 09:07
uwielbiam kopytka :)
Bernadeta 02.02.2013 10:58
super pomysł
Aga20 06.10.2012 11:52
mmmm pycha;)
miroslawa 06.10.2012 07:00
Super, napewno też bardzo dobrze smakują
GOSIA18 05.10.2012 19:17
kształt inny i efekt piękny
ewelina/bunia 05.10.2012 18:56
pycha
artur7 05.10.2012 15:36
fajne
restauracjadomowa 05.10.2012 15:35
prosty tradycyjny przepis a fantastyczny pomysł z serduszkami nadaje mu nowego blasku:)pozdrawiam
sara1 05.10.2012 15:22
serducha na talerzu...świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak