Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quiche ze szpinakiem i mozarellą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
masło 100 g
jajko 1 szt.
woda zimna 3 łyż.
szpinak mrożony 1 opak.
oliwa 1 łyż.
czosnek 2 ząbki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
śmietana 18 proc 100 g
jajko 4 szt.
mozarella 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche ze szpinakiem i mozarellą

Kroki postępowania

1
Z podanych wyżej składników zagniatam kruche ciasto i wkładam je na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewam oliwę, wkładam posiekane ząbki czosnku i chwilę podsmażam. Dodaję mrożony szpinak i smażę całość kilka minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką. Odstawiam do ostygnięcia. Ciasto wyjmuję z lodówki. Wałkuję cienko i wykładam nim formę do tarty.
Krok 1 - Quiche ze szpinakiem i mozarellą foto
2
Na wierzchu ciasta kładę papier do pieczenia i wysypuję fasolę lub groch, aby na cieście nie zrobiły się pęcherze. Wstawiam na 15 minut do piekarnika nagrzanego na 180*C. Ciasto wyjmuję z piekarnika, zdejmuję ostrożnie papier z fasolą. Na wierzch ciasta wykładam szpinak. Jajka roztrzepuję ze śmietaną, doprawiam solą, pieprzem i gałką. Masę jajeczno-śmietanową wylewam na szpinak. Na wierzchu układam mozarellę pokrojoną w plastry.
Krok 2 - Quiche ze szpinakiem i mozarellą foto
3
Zapiekam wszystko w piekarniku przez około 30 minut.
Krok 3 - Quiche ze szpinakiem i mozarellą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sunnymood 05.10.2012 10:51
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak