Przepis i sposób przygotowania na: Węgierskie leczo wegetariańskie
Węgierskie leczo wegetariańskie - przypomina nasze tradycyjne danie, ale to doprawione jest węgierską papryką i robione z białą fasolą z puszki. Jeśli lubicie ostry smak, możecie posypać potrawę wiórkami świeżego chili.
1. Pieczarki obieramy kroimy w plasterki.
2. Cukinię myjemy - nie obieramy, jeżeli mamy młodą i małą. Dużą trzeba obrać i wybrać pestki.
3. Na patelni na oleju podsmażamy wyciśnięty czosnek, dodajemy łyżeczkę czerwonej papryki i 1/3 łyżeczki ostrej papryki. Mieszamy podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki i pokrojoną cukinię. Mieszamy i chwilę gotujemy.
4. Zalewamy bulionem i dusimy. Dodajemy przecier pomidorowy i białą fasolę i chwilę gotujemy.
5. Doprawiamy solą, pieprzem i zaciągamy mąką.