Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Węgierskie leczo wegetariańskie

4.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na węgierskie leczo wegetariańskie. W składzie dania znajdziesz pieczarki, białą fasolę, cebulę, cukinię i przecier pomidorowy. 

Składniki:

fasola biała 1 puszka
cebula 1 sztuka
pieczarki 30 dag
czosnek 2 ząbki
przecier pomidorowy 3 łyżki
cukier 1 łyżeczka
mąka 1 łyżka
bulion warzywny 2 kostki
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
cukinia 1 sztuka
olej 1 łyżka
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Węgierskie leczo wegetariańskie

Węgierskie leczo wegetariańskie - przypomina nasze tradycyjne danie, ale to doprawione jest węgierską papryką i robione z białą fasolą z puszki. Jeśli lubicie ostry smak, możecie posypać potrawę wiórkami świeżego chili. 

1. Pieczarki obieramy kroimy w plasterki.

2. Cukinię myjemy - nie obieramy, jeżeli mamy młodą i małą. Dużą trzeba obrać i wybrać pestki.

3. Na patelni na oleju podsmażamy wyciśnięty czosnek, dodajemy łyżeczkę czerwonej papryki i 1/3 łyżeczki ostrej papryki. Mieszamy podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę,  pokrojone pieczarki i pokrojoną cukinię. Mieszamy i chwilę gotujemy.

4. Zalewamy bulionem i dusimy. Dodajemy przecier pomidorowy i białą fasolę i chwilę gotujemy.

5. Doprawiamy solą, pieprzem i zaciągamy mąką. 

Lubisz leczo, ale jadasz je tylko w wersji wegetariańskiej. Zobacz PRZEPISY NA WEGE LECZO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 05.10.2012 19:53
smaczne
daria2911 05.10.2012 13:25
super
Anna133 05.10.2012 10:50
idealne na rozgrzanie się

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak