Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada schabowa z szałwią i tymiankiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1,5 kg
mięso mielone 25 dag
jajko 1 szt
czosnek 1 główka
szałwia posiekana 1 pęczek
masło 1 łyżka
sól do smaku
tymianek 1 (posiekany)

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada schabowa z szałwią i tymiankiem

1.schab myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie bardzo ostrym i dużym nożem nacinamy wzdłuż, przez środek tak, by można go było otworzyć jak „książkę” ,
2.uzyskany w ten sposób prostokątny płat mięsa rozklepujemy delikatnie na grubość około 2 cm., (należy uważać żeby nie podziurawić struktury włókien)
3.tak przygotowany płat mięsa nacieramy solą z obu stron i wstawiamy do lodówki na godzinę
4.w tym czasie przygotowujemy farsz mięsny i ziołowy: szałwię i tymianek siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę, do mięsa mielonego dodajemy 1 łyżeczkę posiekanej szałwii i 1 łyżeczkę tymianku oraz jajko, sól i pieprz, dokładnie mieszamy, do reszty szałwii i tymianku dodajemy masło i ucieramy razem na gładką masę
5.farsz mięsny układamy wzdłóż dłuższego boku schabu (formując wałek o średnicy około 2 cm.), na pozostałej płaszczyznie mięsa rozsmarowujemy równomiernie zioła z masłem a następnie ciasno rolujemy obwiązując roladę białym, grubym, bawełnianym sznurkiem
6.wierzch rolady nacieramy świeżo mielonym, kolorowym pieprzem i wkładamy w rękaw do pieczenia (w rękawie mięso zachowa swoją soczystość i aromat ziół)
7.rękaw wraz z mięsem umieszczamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ˚C
8.roladę pieczemy około 1,5 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

M. Monroe 18.11.2012 10:49
cudowny smak !
Renataj 14.11.2012 23:54
Prezentuje się wspaniale a dodatek ziół pobudził moją fantazję
Cukiereczek13 11.10.2012 19:22
wspaniale wygląda Twoja rolada :) świetne zdjęcie :)
monisia1977 07.10.2012 15:28
dobre
janek64 06.10.2012 18:35
Pyszny przepis :)
ilka_86 05.10.2012 11:11
jakie śliczne
eliza135 05.10.2012 08:34
pychotka
Cukiereczek13 04.10.2012 23:29
super
sylwia / sytofala 04.10.2012 23:24
wszystko co z tymiankiem jest cudowne :)
sylwia / sytofala 04.10.2012 23:24
wszystko co z tymiankiem jest cudowne :)
kasienka23 04.10.2012 21:30
ale to musi być pyszne :)
restauracjadomowa 04.10.2012 21:25
Dziękuję ślicznie wszystkim za miłe powitanie i cieszę się, że przepis trafia w Wasze gusta:) pozdrawiam serdecznie i postaram się w miarę możliwości i czasu odwiedzać Wasze profile, bo bardzo chcę poznać Was i Waszą kuchnię:))
-Natka- 04.10.2012 20:58
wow! ale apetyczne mięsko!
emeslive 04.10.2012 20:37
Świetny przepis, rewelacyne zdjęcie, bardzo mi się podoba!
caffee_tea 04.10.2012 20:34
smakowicie wygląda
Goya 04.10.2012 20:23
extra
Andysz 04.10.2012 20:16
super:D
treonina 04.10.2012 20:10
cudowna!
gosia1988 04.10.2012 20:10
smakowicie wygląda
misia53 04.10.2012 20:06
pięknie ,apetycznie wygląda
Betka 04.10.2012 20:03
pycha;)
marinia 04.10.2012 20:01
prześliczna :)
Miki 04.10.2012 19:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak