Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser warstwowy ryżowo-jabłkowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż arborio 1 szkl.
jabłka 1 kg
śmietanka 1 szkl.
cukier waniliowy 3 op.
cukier puder do smaku
Cynamon mielony Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Deser warstwowy ryżowo-jabłkowy

Ryż wsypać do 3 szklanek wrzącej osolonej wody i ugotować pod przykryciem, na małym płomieniu, bez mieszania.
W tym czasie obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kawałki i włożyć do garnka - zalać kilkoma łyżkami wody, dodać mielonego cynamonu, nakryć i rozgotować na mus.
Ryż połączyć ze śmietanką, póki jest gorący - wymieszać i nakryć.
Postawić na małym płomieniu i dusić, aż część śmietanki zostanie wchłonięta - dosłodzić w trakcie.
Mus jabłkowy odparować aby nie był za rzadki i dosłodzić.
W szklaneczkach lub salaterkach układać warstwami ryż ze śmietanką i mus jabłkowy.
Pozostawić do ostygnięcia a następnie schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 29.11.2012 16:14
aż czuję ten aromat!
Betka 04.10.2012 20:06
mmm smaczny;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak