Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelizowane śliwki

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki węgierki 1/2 kg
cytryna 1 sztuka
woda 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
jabłka 2 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowane śliwki

Jabłka obrać i pokroić w niewielką kostkę, ze śliwek usunąć pestki każdą przepołowić.
Na patelni rozpuścić cukier z wodą, dodać do tego startą skórkę z cytryny i imbir po wymieszaniu dodać śliwki razem z jabłkami, wymieszać i smażyć wszystko kilka minut, ale tylko do momentu, aż owoce się zeszklą.
Gorące owoce przełożyć do wyparzonych słoiczków do każdego dołożyć po dwa plasterki cytryny i zalać gorącym syropem (owoce puszczą sok więc jest odpowiednia ilość płynu), szybko zakręcić i odstawić do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym miejscu, doskonale potem nadają się do deserów czy ciast lub prosto ze słoiczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malina 18.08.2013 20:03
świetna propozycja
ElizaT 08.10.2012 09:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak