Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa z ryżem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka 300 g
ogórki kiszone 1 słoik
ziemniaki 4 szt.
marchewka 2 szt.
pietruszka 1 szt.
seler 1 kawałek
śmietana 18 proc 5 łyż.
mąka pszenna 1 łyżecz.
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
ziele angielskie 3 ziarna
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
ryż 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa z ryżem

Do garnka wlewam wodę, wkładam żeberka i całość gotuję około 30 minut. W czasie gotowania łyżką cedzakową zbieram szumowiny. Do gotującego się wywaru wkładam obrane i pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera). Dodaję do zupy liść laurowy i ziele angielskie. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Następnie wlewam starte ogórki łącznie z kwaśną wodą ze słoika. Całość gotuję kilka minut na niewielkim ogniu. Na koniec wlewam do zupy śmietanę wymieszaną z mąką. Ponownie doprowadzam do zagotowania. Zupę podaję z ugotowanym ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak