Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki pieczone z marynowaną dynią

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kilogram
dynia 1 kawałek
tymianek 1 szczypta
oregano 1 szczypta
majeranek 1 szczypta
czosnek 4 ząbki
ocet winny 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 1 łyżeczka
oliwa
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki pieczone z marynowaną dynią

W pierwszej kolejności przygotowujemy dynię w marynacie, która musi nabrać aromatu z marynaty ( około 3 dni trzymamy w lodówce). Dynię obieramy i kroimy na małe kawałki. W słoiku układamy dynię, pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy soli, grubego pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie; w takiej kolejności układamy dwie lub trzy warstwy. Całość zalewamy oliwą i octem winnym. Przechowujemy w lodówce.

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, które solimy, następnie dynię z czosnkiem z marynaty, zioła a na koniec znowu pokrojone w plasterki ziemniaki. Całość solimy z wierzchu, polewamy oliwą, przykrywamy folią i zapiekamy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni i pieczemy około 30/40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 15 minut. Tak upieczone ziemniaki można posypać parmezanem lub innym pikantnym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 12.12.2012 09:19
o to cos dla mnie
fijolek91 03.10.2012 16:58
pysznie wygląda:)
gottrina 03.10.2012 16:44
wyglada smakowicie
Justyna28 03.10.2012 16:17
ciekawy przepis:)
sara1 03.10.2012 16:08
jesienne jedzonko,super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak