Szynka w czerwonej kapuscie

Szynka w czerwonej kapuscie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sok z połowy cytryny

  • cukier

    2 lyzki
  • rosół

    3 szklanki
  • sol, pieprz ziolowy i naturalny, papsyka, 1 lyzeczka przyprawy meksykanskiej, curry, Przyprawa uniwersalna kucharek.

    do smaku
  • olej

  • szynka

    5-6 plastry (grubość 1 cm)
  • kapusta czerwona

    1 glówka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miesko z obu stron opruszyc przyprawami (mozna pokroic na mniejsze kawalki): sola, pieprzem i czerwona papryka, mozna odstawic w chlodne miejsce na jakis czas, by przyprawy zrobily swoje ;). Cebule pokroic na polprazki.kapuste poszatkowac, nie musi byc bardzo cieniutko pokrojona. Na rozgrzany olej(sporo oleju, tak zeby mieso swobodnie plywalo - ok 1,5 cm ponad powierchnia dna patelni ),ukladamy kawalki szynki i podrumieniamy z obu stron. Do drugiego garnka wlewamy rosól, lub przegotowana, goraca wode (3-4 szklanki), do ktorej dodajemy 2 lyzki vegety. Przekladamy szynke do rosolu. Na pozostaly po smazeniu olej, wrzucamy czerwona kapuste, ktora skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sol, pieprz, cukier, pol lyzeczki curry i pol lyzeczki vegety. Mieszamy dosc czesto, smazac w sredniej temp (srednia w skali pokretla na kuchence). Po ok 10 minutach wrzucamy cebule i dusimy kolejne 5-7 minut, mieszajac co jakis czas. Po uplywie tego czasu, przekladamy cala zawartosc patelni do garnka z rosolem i szynka, mieszamy. Rosól ma lekko dochodzic do powierzchni kapusty z miesem (moze byc ok 1 cm pod)Zagotowujemy i dusimy pod przykryciem w sredniej temp, mieszajac co jakis czas. Jak wiemy kapustka lubi tluszczyk, stad tez potrzeba uzyc wiekszej ilosci oleju podczas podsmazania mieska. Mieso pusci sok, przyprawy oddzadza olejowi smak, i to wszystko wchlonie kapusta...Danie potrzebuje ok 40-50 minut duszenia. Na koniec dodajemy lyzeczke przyprawy meksykanskiej i pozostale przyprawy, jesli trzeba, wedle uznania, ja dodalam jeszcze swieza natke pietruszki. Kapuste z miesem wyjmujemy lycha cedzakowa,bezposrednio na talerz, mozna tez przelozyc wszystko do osobnego naczynia, ale trzeba to zrobic, gdy potrawa jest jeszcze ciepla. Nie wylewajmy powstalego sosu. Mozna go wykorzystac do przygotowania innego miesa. Szynke w kapuscie, ktora wyladowala na moim talerzu, posypalam drobno posiekanym koperkiem :). Sos przelalam do malego garnuszka, wstawilam do lodowki. Wytworzyla sie galareta, na ktorej powierzchni wyplynal olej, ktory latwo mozna zebrac i wyrzucic. Dzisiaj w tym sosie udusilam kolejna szynke, tym razem z groszkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kokoszka

07.12.2011 12:45
mi nie zasmakowało:(

ewaa

11.11.2011 21:39
super pomysł

stokrotka

22.07.2011 11:46
fajne

Kate131

11.07.2011 09:26
ciekawe

wedith1

23.11.2010 20:49
Świetny przepis!

eli_555

26.09.2010 22:00
pewnie pyszne

Ewa104

12.09.2010 20:31
Fajny pomysł!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat