Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek królewski

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt składniki na 2 biszkopty
jajko 12 sztuk
cukier 12 łyżek
mąka pszenna 12 łyżek
mąka ziemniaczana 6 łyżek
proszek do pieczenia 5 łyżeczek
kakao 2 łyżki
masa
mleko 1 litr
żółtko jajek 7 sztuk
mąka pszenna 6 łyżek
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 4 łyżki
margaryna 2 kostki
cukier 1 szklanka
DODATKOWO:
róznokolorowe galaretki 3 opakowania
delicje kilka sztuk
Polewa:
margaryna 10 dag
kakao 3 łyżki
woda 3 łyżki
cukier 3 łyżki
orzechy włoskie 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek królewski

Galaretki przygotować, każdą osobno, jak podano na opakowaniu. Odstawić do całkowitego stężenia. BISZKOPT: Podzielić składniki na dwie równe części. Do jednej części dodać kakao, a do drugiej części składników dodać orzechy. Przygotować dwa biszkopty. Pianę ubić z białek, dodać cukier, żółtka. Następnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsiać do ciasta. Dodać kakao. Wymieszać. Wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną. Upiec biszkopta w 180 st. przez ok. 25 minut. Tak samo przygotować drugiego biszkopta tylko dodać do niego orzechy zmielone. Także upiec biszkopt. Oba biszkopty odstawić do ostudzenia i przekroić wzdłuż na pół. MASA: Odlać trochę mleka, resztę zagotować. Do odlanej części dać: cukier wanilinowy, maki i żółtka. Gdy się mleko zagotuje wlać mleko z roztartymi składnikami i wymieszać aż się budyń zagotuje. Odstawić do zimna. Gdy będzie zimne margaryny utrzeć z cukrem i dodawać po trochu. Powstanie fajna, puszysta masa. Biszkopt kakaowy wysmarować odrobiną masy. Przykryć połową biszkopta orzechowego. Dać trochę masy, rozetrzeć. Ułożyć na masie delicję. Następnie przykryć znowu masą i plackiem czekoladowym. Dać znowu trochę masy i pokrojone w kostki galaretki (odstawić trochę do dekoracji). Przykryć galaretki masą i biszkoptem orzechowym. Rozetrzeć resztę masy. Posypać kostkami galaretki. Przygotować polewę: do garnuszka dać wszystkie składniki. Zagotować, cały czas mieszając do rozpuszczenia się margaryny. Polać jeszcze ciepłą polewą po placku,. Odstawić do zimna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

biatriss 16.06.2013 15:46
!! ale kolorowoo
Róża1 13.06.2013 15:24
ale cudny placek:-)
artur7 07.06.2013 10:08
pyszne mniam
motylwe 03.10.2012 18:04
super
Agnieszka91 03.10.2012 13:36
uwielbiam takie ciasta
qrasnqleq 03.10.2012 13:03
fajny
sara1 03.10.2012 11:58
rewelacja
gosia56 03.10.2012 10:17
Ale kolorowy napewno pyszny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak