Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto ze śliwkami i kokosem
Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem, dodać do niego żółtka jajek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w lodówce minimum 2 godz.
Masa śmietankowa:
Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i ubijać do uzyskania szklistej białej bezy, do sztywnych białek dodać suchy proszek budyniowy i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać i na koniec dolać śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać.
Schłodzonym ciastem wyłożyć dno prostokątnej formy do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki śliwek i zalać masą śmietankową, następnie wstawić ciasto do piekarnika i piec około 50 min w temp 180 st.
Po upieczeniu dokładnie wystudzić, wierzch ciasta zalać gęstniejącą galaretką rozpuszczoną zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Przed podaniem pokroić tak, aby w każdej porcji była śliwka.