Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto ze śliwkami i kokosem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 125 gram
mąka 1,5 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 3 sztuki
Masa śmietankowa
białko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
budyń śmietankowy 2 sztuki
wiórki kokosowe 10 dag
smietana 18% 800 ml
DODATKOWO:
śliwki 15 sztuk
galaretka różowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto ze śliwkami i kokosem

Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem, dodać do niego żółtka jajek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w lodówce minimum 2 godz.
Masa śmietankowa:
Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i ubijać do uzyskania szklistej białej bezy, do sztywnych białek dodać suchy proszek budyniowy i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać i na koniec dolać śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać.
Schłodzonym ciastem wyłożyć dno prostokątnej formy do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki śliwek i zalać masą śmietankową, następnie wstawić ciasto do piekarnika i piec około 50 min w temp 180 st.
Po upieczeniu dokładnie wystudzić, wierzch ciasta zalać gęstniejącą galaretką rozpuszczoną zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Przed podaniem pokroić tak, aby w każdej porcji była śliwka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 16.11.2013 10:38
apetyczne ciasto !
edi 10.02.2013 13:54
świetne
emeslive 05.11.2012 22:12
Bardzo smakowite, pomysł z galaretką na wierzchu był super!
Anna169Hosz 05.10.2012 09:18
Wygląda na bardzo smaczne.
adelajda 03.10.2012 08:36
na pewno smaczne !
EWI 03.10.2012 08:17
superowe
sara1 03.10.2012 08:17
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak