Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z czarnego ryżu na słodko

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż czarny 1/2 szklanki
czereśnie 200 g
cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
żurawina
jabłko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z czarnego ryżu na słodko

Ryż wrzucamy na patelnię i zalewamy wodą. Gotujemy tak długo, aż woda wyparuje, następnie dodajemy kolejną porcję wody (zawsze trochę ponad linię ryżu). Dolewanie kontynuujemy aż do momentu gdy zauważymy,że ryż robi się miękki. Wtedy dodajemy ostatnią porcję wody, wymieszaną z cukrem i żurawinę. Jabłko trzemy na tarce o drobnych oczkach. Gdy woda wyparuje, dodajemy mus jabłkowy (mniej więcej połowę tego co uzyskaliśmy) i chwilkę podsmażamy. Gotowe risotto posypujemy czereśniami. Oczywiście czereśnie możemy zastąpić innymi, dowolnie wybranymi owocami lub owocami mrożonymi :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 16.10.2012 11:57
niesamowicie to wygląda :)
Mariposas 02.10.2012 21:05
ciekawie wygląda
Goya 02.10.2012 13:05
orientalnie
halina17 02.10.2012 12:52
Smaczne risotto na słodko.
Rafał10 02.10.2012 12:41
pychotka :)
Cukiereczek13 02.10.2012 12:08
bardzo smacznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak