Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka z mięsnymi kuleczkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa śląska 15 dkg
olej do smażenia
cebula 1 sztuka
papryczka chili 1 sztuka
marchewki 2 średnie sztuki
bulion drobiowy 3 litry
por 4 liście
seler 4 liście
ziemniaki 1/2 kg
mięso mielone 1/2 kg
przyprawa do zup w płynie 4 łyżki
pieprz do smaku
majeranek 2 czubate łyżki
olej 4 łyżki
mąka pszenna 1 czubata łyżka
przyprawa uniwersalna wg uznania
groch 1 łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka z mięsnymi kuleczkami

Kroki postępowania

1
Kiełbasę pokroić w małą kostkę. Wrzucić ją na rozgrzany w garnku olej, lekko zrumienić.
Krok 1 - Grochówka z mięsnymi kuleczkami foto
2
Cebulę i papryczkę pokroić w drobną kostkę (papryczkę bez pestek).
Krok 2 - Grochówka z mięsnymi kuleczkami foto
3
Cebulę i papryczkę dodać do kiełbasy i zeszklić je.
Krok 3 - Grochówka z mięsnymi kuleczkami foto
4
Marchewki obrać i pokroić w ćwierć plasterki.
Krok 4 - Grochówka z mięsnymi kuleczkami foto
5
Do kiełbasy wlać bulion, dodać marchewki, umyte liście pora i selera, wsypać groch, zagotować. Gotować ok. 10-15 minut.
Krok 5 - Grochówka z mięsnymi kuleczkami foto
6
Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Krok 6 - Grochówka z mięsnymi kuleczkami foto
7
Dodać je do zupy.
Krok 7 - Grochówka z mięsnymi kuleczkami foto
8
Mięso wymieszać z przyprawą w płynie i pieprzem.
Krok 8 - Grochówka z mięsnymi kuleczkami foto
9
Z mięsnej masy formować niezbyt duże kuleczki i wrzucać je do gotującej się zupy.
Krok 9 - Grochówka z mięsnymi kuleczkami foto
10
Dodać majeranek. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 10 - Grochówka z mięsnymi kuleczkami foto
11
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać do niego mąkę, zrobić jasną zasmażkę.
Krok 11 - Grochówka z mięsnymi kuleczkami foto
12
Wlać do niej szklankę zimnej wody, wymieszać.
Krok 12 - Grochówka z mięsnymi kuleczkami foto
13
Dodać do tego 2 chochle zupy, wymieszać. Zahartowaną zasmażkę dodać do zupy, wymieszać i zagotować. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Krok 13 - Grochówka z mięsnymi kuleczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 18.01.2014 12:03
super zupka!
Andysz 02.10.2012 15:43
superowa;)
halina17 02.10.2012 13:00
Smaczna zupa.
Rafał10 02.10.2012 12:43
bardzo smacznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak