Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortille ze szpinakowym nadzieniem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

świeży szpinak 500 g
pieczarki 150 g
żółty ser 100 g
jogurt naturalny 150 g
jajko ugotowane na twardo 3
masło 50 g
czosnek 3z zabki
sol, pieprz, galka muszkatolowa, Przyprawa do zup Kucharek-e lub Przyprawa uniwersalna kucharek.
kilka galazek natki pietruszki
tortilla 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Tortille ze szpinakowym nadzieniem

Szpinak umyc, osuszyc i odkrajac ogonki od lisci, po czym drobno poszatkwac. Pieczarki obrac ze skóry i pokroic na drobne paski. Maly kawalek zoltego sera odciac od reszty sera i starkowac, uzyjemy go na koniec przygotowywania tortilli. Pozostaly, wiekszy kawalek sera zóltego, kroimu na kosteczke. Pomidora sparzyc, obrac ze skórki i pokroic w kosteczke. Jaja ugotowac na twardo, po schlodzeniu obrac ze skorki i pokroic w kosteczke. Natke pietruszki pokroic na drobno. Czosnek przecisnac przez praske, lub pokroic na bardzo drobna kosteczke. Pieczaki podsmazyc na polowie masla. Smazyc jakis czas, az odparuja wode, sprobowac, gdy sa juz lekko miekkie, lekko opruszyc sola i pieprzem, wymieszac, zdjac z pieca i przelozyc do miski. Patelnie, w ktorej smazyly sie pieczarki, wycieramy do sucha recznikiem papierowym i kladziemy reszte masla. Na maslo wrzucamy czosnek i podsmazamy chwilke, az pusci aromat. Wrzucamy szpinak i czekamy az odparuje. Gdy juz sie zetnie, dodajemy sol, pieprz i galke muszk., mieszamy, po czym dodajemy jogurt naturalny. Gdy juz sie \'\'zagotuje\'\' na naszej patelce, dodajemy pokrojone jaja, usmazone pieczarki i kosteczki sera zaoltego. Farsz jest gotowy, gdy ser sie lekko rozpusci, wtedy probujemy do smaku i doprawiamy, wg uznania, np. maggie lub vegeta (ja dodalam maggie). Farsz dzielimy na oko na 3 czesci. Przygotowujemy 3 placki tortilla i rozsmarowujemy na nich farsz, skrecamy w rulonik i wkladamy do formy do pieczenia (ja nie natluszczalam formy i nigdzie mi nie przystalo), rogrzewamy piekarnik do ok 220 stopni. Na ulozone w formie tortille posypojemy pokrojone w kosteczki pomidory, poszatkowana natke pietruszki i posypujemy startym, zoltym,serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 11.06.2012 11:59
ależ apetycznie one wyglądają
rjustysia 02.04.2012 21:08
Bardzo lubię kolorowe dania, takie jak to :)
banditka 07.10.2011 14:13
mam słabość do takich dan
wolochski 12.06.2011 21:13
super
agnieszka189 27.01.2011 10:35
pięknie się prezentują
SmacznaPyza 22.10.2010 13:40
nie przepadam za szpinakiem, ale na to danie namówiłabyś mnie bez problemu!
Ewa104 19.10.2010 15:11
Sarenko, rewelacja!
babeczka007 09.09.2010 11:51
ciekawe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak