Przepis i sposób przygotowania na: Jesienna zupa z dyni hokkaido
2.Pomidory pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać.
3.Rozgrzać na patelni masło. Dodać pomidory razem z zalewą i czosnkiem. Smażyć przez chwilę.
4.Dodać dynię. Podlać ją octem balsamicznym. Podsmażać do miękkości.
5.Przygotować bulion warzywny z liściem laurowym i zielem angielskim ( lub użyć kostki rosołowej).
6.Pod koniec smażenia do dyni dodać tymianku.
7.Zalać dynię bulionem i doprowadzić do zagotowania.
8.Odlać nieco bulionu i rozpuścić w nim serek topiony a następnie wlać go do zupy. Zagotować. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem czarnym oraz solą.
9.Na suchej patelni uprażyć pestki dyniowe a następnie posiekać je.
10. Zupę posypać dyniowymi pestkami.