Przepis i sposób przygotowania na: tort bezowy Pavlova z kiwi i kremem miętowym
Białka ubijam na sztywną pianę. Kiedy piana jest już sztywna, bardzo delikatnie dodaję cukier, ocet i mąkę. Miksuję bardzo powoli na najniższym programie.
Piana ma być lśniąca, średnio gęsta, a przy tym lekka (ma sprawiać wrażenie puchu).
Na papierze do pieczenia rysuję 2 okręgi o średnicy 22cm. Wypełniam okręgi pianą, na brzegach rozkładam więcej piany i "modeluję" je łyżką, aby sprawiały wrażenie pofalowanych.
Wkładam blaty do piekarnika rozgrzanego do 180C i piekę je przez 5 min w tej temperaturze.
Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 140C i beza piecze się tak przez 1,5h.
Po upieczeniu bezowe blaty suszą się w piekarniku przez kilka godzin.
krem
Mascarpone miksuję z kremówką, cukrem, dodaję aromat miętowy.Liście świeżej mięty rozdrabniam w blenderze z kilkoma kroplami aromatu miętowego, następnie dodaje do masy. Plasterek kiwi kroje w kostkę i dorzucam do masy.
Krem wykładam na dolny, lekko spłaszczony dłonią bezowy blat, delikatnie przykrywam górnym.
Wierzch dekoruję plasterkami kiwi.