Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny z łososiem i orzechowym masłem

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 200 gram
mleko 500 ml
jajko 2 szt.
masło 2 łyżki
drożdże 2 dkg
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
sezam 3 łyżki
masło orzechowe 5 łyżek
łosoś wędzony plastry 100 gram
limonka 1 szt
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny z łososiem i orzechowym masłem

Ciasto drożdżowe:

Drożdże zalewamy 100 ml ciepłego mlekiem i połową mąki (100 gram) i mieszamy.
Przykrywamy lnianą szmateczką i odstawiamy do wyrośnięcia około 35 minut.
Ucieramy same żółtka i dodajemy wraz z masłem solą i cukrem do wyrośniętego ciasta, białka zachowujemy. Wyrabiając dodajemy resztę mąki i gdy masa stanie się gładka resztę mleka.
Odstawiamy przykryte ciasto ponownie do wyrośnięcia w cieple tak by podwoiło swoja objętość. 1,5 godz. Pod koniec tego czasu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Ostrożnie mieszamy i odstawiamy jeszcze na 10 minut.

Patelnie dobrze rozgrzewamy i smarujemy cieniutką warstwą klarownego masła, smażymy bliny w formie małych 5 centymetrowych, okrągłych placuszków. Odkładamy pod przykrycie tak by za bardzo nie wystygły.

Placuszki smarujemy masłem orzechowym i przekładamy plastrami łososia posypujemy skórka z limonki sezamem i skraplamy odrobina soku.


Smacznego !

Polecam też to samo połączenie z klasycznymi naleśnikami :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 06.03.2013 13:35
niezłe połączenie :D no ciekawe :D
Mati3 01.10.2012 16:19
fajne
Justyna28 01.10.2012 16:10
super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak