Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklerki z kremówką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1/4 litra
masło 8 dag
mąka 20 dag
mąka ziemniaczana 5 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jaja 8 sztuk
sól szczypta
cukier 25 dag
mleko 1/8 litra
cukier waniliowy do smaku
margaryna 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Eklerki z kremówką

Kroki postępowania

1
Wykonanie ciasta:
Mleko zagotować z solą i masłem. Garnek zdjąć z ognia i wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszać drewnianą łyżką i ponownie wstawić na wolny ogień, ciągle mieszając (aż masa zbije się w kulę). Ponownie zdjąć z ognia, wbić 5 jajek i dokładnie wymieszać. Do wystudzonej masy wsypać proszek do pieczenia. Z ciasta formować podłużne placuszki. Wstawić do nagrzanego (do temp. 220) piekarnika i piec 20 minut (gdy eklerki podrosną zmniejszyć temp. Do 170 stopni).
Krok 1 - Eklerki z kremówką foto
2
Wykonanie kremówki:
Ubić na parze 3 jaja z łyżką mąki. Gdy masa zgęstnieje zaparzyć ją mlekiem zagotowanym z cukrem wanilinowym. Ogrzewać nadal ubijając, aż ponownie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić (wsadzić garnek do zimnej wody). Margarynę dobrze utrzeć i dodawać po łyżce zimnej masy. Rozetrzeć na jednolity krem.
Krok 2 - Eklerki z kremówką foto
3
Eklerki przekroić na połowy i przekładać masą. Ciasteczka można polać czekoladą.
Krok 3 - Eklerki z kremówką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Neetka90 24.12.2012 15:01
pychotka ;)
Fiffi 30.10.2012 23:23
świetne
Andysz 30.09.2012 22:06
mniam mniam;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak