Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak na butelce

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 sztuka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 opakowanie
olej
cytryna 1 sztuka
piwo jasne 1 butelka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak na butelce

Kurczaka natrzeć olejem, obsypać przyprawą do kurczaka, zabezpieczyć i włożyć do lodówki na noc.
Piekarnik nastawić na 160 stopni z termo obiegiem, lub 180 stopni bez termoobiegu, butelkę dokładnie umyć i zanurzyć w wysokim naczyniu w wodzie, po czym zdjąć wszystkie naklejki.


Do brytfanki wylać 2/3 piwa, resztę zostawić w butelce. Kurczaka wyjąć z lodówki i posadzić go na butelce, tak, to dość drastyczne, ale konieczne!


Do brytfanki z piwem wkroić wyparzoną i dobrze umytą cytrynę, postawić butelkę z kurczakiem i całość delikatnie wstawić na najniższy poziom piekarnika.
Piec w zależności od tego, ile kurczak waży, czyli np. 2 kg – 2 godziny, itd.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 06.04.2013 19:06
musi być dobre
halina17 30.09.2012 19:55
Smaczny kurczak.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak