Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mascarpone 500 gram
jajko 6 sztuk
amaretto 100 mililitrów
espresso 100 mililitrów
godzkie kakao do przesypania
biszkopty podłużne 1 opakowanie
cukier waniliowy 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu

Jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodać mascarpone i wymieszać.

Ubić z białek sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Schłodzone espresso wymieszać z amaretto w szerokiej miseczce.

Przygotować pucharki, szklanki lub miseczki, do każdej z nich wkładać połamane, nasączone likierem z kawą biszkopty, na warstwę biszkoptów nałożyć podwójną ilość masy (wysokośc biszkoptów x2), przesypać kakao, następnie znowu biszkopty, masa i kakao i (ewentualnie, w zależności od wielkości pucharków) ostatnia warstwa to też biszkopty, masa i kakao.

Ja sypię kakao zawsze po przygotowaniu, tworzy się wtedy taka smaczna "skorupka".

Z tego przepisu wychodzi mi około 6 porcji.

Deser włożyć do lodówki na dobę. Wyjąć z lodówki bezpośrednio przed podaniem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 15.08.2014 13:44
uczta dla podniebienia :)
Pajecznik 30.09.2012 22:08
Rewelacyjne w smaku i cudownie podane, brawo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak