Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beza z malinami i bitą śmietanką waniliową

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białka jaj 5 sztuk
cukier puder 1 szklanka
mąka krupczatka 2 łyżki
ocet 1 łyżeczka
śmietana 30-pocentowa 500 ml
cukier puder pół szklanki
laska wanilii 1
maliny świeże 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Beza z malinami i bitą śmietanką waniliową

Ubijamy białka ze szczyptą soli.Gdy już będą bardzo sztywne,stopniowo wsypujemy cukier i ciagle ubijamy. Gdy masa stanie się lśniąca,wsypujemy mąkę i wlewamy ocet.Delikatnie ale dokładnie mieszamy.

Pianę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zmniejszamy temp. do 160.Pieczemy 30 minut po czym zmniejszamy temp. do 60 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.Po tym czasie wyłączamy piekarnik i suszymy bezę około 2 godzin. Nie otwieramy przez ten czas piekarnika.

Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i wydrążonym środkiem z laski wanilii. Nakładamy delikatnie na gotową bezą.Na wierzchu układamy owoce. Podajemy od razu po przygotowaniu. :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 26.01.2015 22:25
aż chce się jeść choćby oczami ;)
Katarzyna/kate1980 28.11.2012 22:05
ślicznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak