Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi gazdyni w maczance

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
jajko 5 sztuk
olej 3 łyżki
sól do smaku
woda 1/3 szklanki
kasza jęczmienna 2 woreczki
ziemniaki 0,5 kg
cebula 1 sztuka
masło 1/3 kostki
pieprz do smaku
boczek 10 dag
mleko 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi gazdyni w maczance

1. Mąkę najlepiej przesiać z solą do miski. Aby ciasto było jednolite i elastyczne należy wlać 1/3 szklanki ciepłej wody, dodać jajo i olej, a następnie zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać (szklanką) kółka.
2. Ścieramy ziemniaki - jak na placki ziemniaczane, dodajemy jajo i ugotowaną kaszę. Przyprawiamy solą i pieprzem . Cebulę rumienimy na masełku i dodajemy do farszu. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 20 minut.
W międzyczasie robimy „maczankę”
3. Na maśle smażymy drobno pokrojony boczek z cebulą. Posypujemy mąką , lekko rumienimy, natomiast cześć przyrumienionej wędliny zostawiamy do omasty.
Zalewamy mlekiem z jajami, przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 30.09.2012 18:39
pycha, zjadłabym je chętnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak