Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory w słoikach na zimę
Pomidory w słoikach na zimę to przetwory z całych pomidorów, zanurzonych w musie z pomidorów. Takie pomidory można dodatkowo doprawić ziołami - lubczykiem, oregano lub bazylią. Ale pozostawienie ich bez przypraw pozwala wykorzystać je do zup lub sosów i doprawić je w gotowym daniu.
1. 1/3 pomidorów umyć sparzyć wrzątkiem, wykroić twarde części, obrać ze skóry, przekroić i pozbawić gniazd nasiennych. Tak przygotowane pomidory włożyć do garnka z grubym dnem, gotować 30 minut i zmiksować na mus.
2. Pozostałe pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i powykrajać twarde części.
3. Pomidory wkładać ciasno do słoików (dla 2-3 osób spokojnie wystarczą słoiki 0,5 l, a dla dużej rodziny użyć 1-litrowych) i zalewać gorącym musem. Sloiki zakręcać (ale nie dokręcać), wstawić do kąpieli wodnej i pasteryzować - 30 minut od momentu zagotowania wody.
4. Gorące słoiki wyjmować, mocno dokręcać i stawiać do góry dnem, zostawić tak do momentu wystudzenia.
Tak przygotowane pomidory wystarczy potem tylko otworzyć i dodać do bulionu.