Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z malinami w waniliowej kołderce

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
jajko 1 sztuka
maliny świeże 300-400 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier kryształ 2 łyżki
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z malinami w waniliowej kołderce

Kroki postępowania

1
Przesianą mąkę przesypujemy na stolnicę. Na środku robimy wgłębienie- dodajemy łyżkę oleju i jajko. Następnie dodajemy stopniowo ciepłą wodę. W zależności od mąki może być jej więcej lub mniej- ciasto ma być elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut. W międzyczasie nastawiamy w dużym garnku wodę- którą solimy i dodajemy 1 łyżkę oleju.

Przebieramy maliny. Z porcji malin przeznaczonej do sporządzenia sosu odkładamy kilka sztuk do dekoracji. Pozostałe miksujemy za pomocą blendera. Jeśli chcemy- możemy przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Gotowy sos w razie konieczności dosładzamy.Sos możemy podgrzać i zredukować jego objętość aby zrobił się gęstszy.

*dodatkowo składniki których nie mogłam dodać:(250-300 gram malin na sos i dekoracje, 1 serek waniliowy (ok.300 gram)
Krok 1 - Pierożki z malinami w waniliowej kołderce foto
2
Pozostałą porcje malin, potrzebną do sporządzenia nadzienia obsypujemy w cukrach- jeśli maliny są bardzo słodkie możemy w ogóle nie dosładzać- moje były dosyć kwaskowate:(Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-6 mm i wycinamy szklanką kółka. Na środek, wykładamy po 3-4 maliny w zależności od tego jak są duże i jak nam idzie formowanie:)
Krok 2 - Pierożki z malinami w waniliowej kołderce foto
3
Na wrzącą wodę delikatnie ''wrzucamy'' pierogi. Mieszamy co jakiś czas, najlepiej drewnianą łyżką a szczególnie stroną brzuszną (tą wypukła). Gotujemy około 3-4 minut od chwili ich wypłynięcia.
Talerze dekorujemy kleksami sosu malinowego i serka waniliowego ( może być też jogurt naturalny, czy waniliowy). Wykładamy pierogi polewamy sosami i dekorujemy świeżymi malinkami...i już możemy się zajadać.... Życzę smacznego.
Krok 3 - Pierożki z malinami w waniliowej kołderce foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milena 22.07.2016 13:51
Cudeńka :)
bartek8585 14.06.2016 23:56
i zapachniało latem
smerfetka79 30.09.2012 17:47
dziękuję:))
Kekerboom 30.09.2012 16:34
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak