Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Grubo tarta szarlotka z waniliową bezą "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szkl
jajko 4 szt
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 2 lyzeczki
masło 1 kostka
cukier waniliowy 2 op
jabłka 1 kg
cynamon Prymat 3 lyzeczki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: " Grubo tarta szarlotka z waniliową bezą "

Kroki postępowania

1
Z mąki , 3 łyżek cukru , proszku do pieczenia , masła i żółtek zagniatamy ciasto.
2/3 ciasta wylepiamy blachę ( dużą ) , wyłożoną papierem do pieczenia
Krok 1 - " Grubo tarta szarlotka z waniliową bezą " foto
2
Jabłka obieramy , wydrążamy i trzemy na tarce na grubych oczkach.

Posypujemy cynamonem.
Mieszamy.

Wykładamy na ciasto.

Białka ubijamy z solą.
Pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i cukier waniliowy.

Zalewamy jabłka.
Krok 2 - " Grubo tarta szarlotka z waniliową bezą " foto
3
Na wierzch kruszymy resztę ciasta.

Pieczemy godzinę w temp. 150C

Pod koniec pieczenia tempteraturę zwiększamy do 180C.
Krok 3 - " Grubo tarta szarlotka z waniliową bezą " foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 10.01.2013 11:11
pysznosci
miroslawa 01.10.2012 15:09
Pyszne!
adelajda 30.09.2012 15:45
taką szarlotkę to ja lubię !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak