Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO NADZIEWANE BRZOSKWINIAMI

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 275 g
sól 3/4 łyżeczki
masło zimne 115 g
margaryna zimna 60 g
Nadzienie:
brzoskwinia 1,2 kg
cytryna 1
cukier puder 90 g
mąka kukurydziana 3 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
masło 25 g
jajko 1
woda zimna 60-75 ml

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO NADZIEWANE BRZOSKWINIAMI

Ciasto: do miski przesiać mąkę i sól; dodać masło i margarynę pokrojone w mniejsze kawałki - wszystko wyrabiać palcami do momentu, aż składniki będą przypominały w konsystencji bułkę tartą. Następnie wmieszać tylko tyle wody, aby móc zagnieść ze składników kulę ciasta. Ciasto podzielić na dwie części - jedną nieco większą od drugiej. Chłodzić w lodówce przez 20 minut. Nadzienie: brzoskwinie wrzucić na 20 sekund do wrzącej wody, po tym czasie przełożyć je do naczynia z zimną wodą. Gdy owoce przestygną, obrać je ze skórki. Brzoskwinie pokroić w drobne plasterki, dodać do nich sok z cytryny, cukier, mąkę kukurydzianą i przyprawy. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy na tartę (średnica 23 cm). Dno ciasta posmarować roztrzepanym z 1 łyżką wody jajkiem, następnie wyłożyć brzoskwinie. Na owoce ułożyć małe kawałki masła. Brzoskwinie przykryć drugą, mniejszą częścią ciasta - można ją rozwałkować lub wyciąć z niej różne kształty. Ciasto piec przez 10 minut w 220 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 35-40 minut. Ciasto oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 09.04.2013 12:14
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak