Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa buła

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
masło 5 dag
drożdże 4 dag
jajko 1 sztuka
DODATKOWO:
jajko do smarowania
śliwki węgierki 10 sztuk
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa buła

Całą mąkę przesiać najlepiej do miski i wymieszać z cukrem, mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać do mąki razem z jajkiem i rozpuszczonym, przestudzonym masłem, zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto musi odchodzić od dłoni i być lśniące. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Po około godzinie z ciasta uformować okrągłą i dużą bułkę, posmarować ją rozmąconym jajkiem i powtykać w wierzch połówki śliwek, a pomiędzy nimi żurawinę.
Bułkę ułożyć na wysmarowanej tłuszczem formie i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec około 40 min w temp. 180st.
Bułka smakuje sucha jak i posmarowana masłem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gottrina 30.09.2012 09:30
wyglada ciekawie
adelajda 30.09.2012 08:46
dla mnie super
V_kuchareczka 30.09.2012 08:37
Wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak