Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kiełbaski grodzieńskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielone mięsa 1/2 kg
ziemniaków 6 średnich
jajko 1 łyżka
olej do smażenia 1/2 szklanka
przyprawy 2 łyżeczka
kwaśna śmietana 1 szklanka
czosnek 8 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: kiełbaski grodzieńskie

Kroki postępowania

1
ziemniaki obieramy ,myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym .Ścieramy na tarce jak na placki .Odstawiamy na kilkanaście minut . Dokładnie odciskamy nadmiar soku , który pościły . Dodajemy z jajkiem do mięsa .Wyrabiamy na jednolita masę.Doprawiamy sola i pieprzem .
Krok 1 - kiełbaski grodzieńskie foto
2
Z ziemniaczano- mięsnej masy formujemy podłużne kotlety . Smażymy na rozgrzanym oleju na obu stron na złotobrązowy kolor kilkakrotnie odwracając
Krok 2 - kiełbaski grodzieńskie foto
3
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy .Mieszamy ze śmietana .Ewentualnie doprawiamy do smaku sola i pieprzem . Przekładamy do sosjerki i podajemy z gorącym kotletami .
Krok 3 - kiełbaski grodzieńskie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 31.01.2013 19:55
dość zaskakujący dodatek do mięsa mielonego. Takie połączenie może świetnie smakować. Z chęcią wypróbuję. Nazwa pochodzi może od miasto Grodna?
Pietruszka 29.09.2012 22:34
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak