Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mazurek z pomada śmietankowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 50 dag
margaryna 25 dag
żółtko jajek 3 sztuka
jajko 1 sztuka
cukier 5 dag
kwaśna śmietana 1 szklanka
cukier 2 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
kakao 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: mazurek z pomada śmietankowa

Mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem, dodać żółtka jajko ,cukier i zagnieść szybko kruche ciasto. Następnie odstawić je na 30 min do lodówki.Po wyjęciu trochę ciasta odłożyć na wałeczki do podwyższenia brzegów mazurka ,a resztę rozwałkować na prostokąt o grubości 1/2 centymetrów. Uformować wałeczki i umieścić je na brzegach mazurka oraz przekątnej .Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 min w temp 220 . Pomada śmietankowa Do dużego rondla wlać śmietanę , wsypać cukier oraz cukier waniliowy i gotować na małym ogniu ,stale mieszając przez 11 minut od momentu wrzenia .PO zdjęciu z ognia przez chwile ucierać drewniana łyżka.Polowe pomady wylać na polówkę ( do przekątnej)mazurka .Do reszty pomady wsypać kakao ,szybko utrzeć i wyląc pozostała cześć .Mazurek przybrać:)Uwaga lepiej zrobić to dwa dni przed jedzeniem .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak