Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mon-Cheri

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier kryształ 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 3/4 szklanki
kakao 2 łyżki
kremówka 500 ml
cukier wanilinowy 1 opakowanie
alkohol 3 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 7 łyżeczek
gorzka czekolada 1 tabliczka
kompot wiśniowy 1 wraz z owocami

Przepis i sposób przygotowania na: Mon-Cheri

1.Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę
zmeszaną z proszkiem do pieczenia,na końcu kakao i lekko
wymięszać.Wylać na formę do pieczenia.Piec w temp.160-180 C ok. 30
min.Ostudzić i przekroić na pół.

2.Wiśnie odcedzić (sok zachować) i pokroić na pół.Sok uzupełnić
wodą (tak aby otrzymać 0,5l płynu)i zagotować.Do gorącego soku wsypać
żelatynę,połamaną czekoladęi wymięszać,dodać alkohol.Wystudzić.

3.Schłodzoną kremówke ubić z cukrem.Do mocno tężejącej galaretki (zrobioną z soku wiśniowego)
dodac śmietanę i wymięszać.

4.Na połowę biszkoptu wyłożyć 3/4 masy,przykryć drugim biszkoptem i
udekorować resztą masy i startą czekoladą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 29.09.2012 19:07
mmmniam mniam:)
1j1o1l1a1 29.09.2012 18:48
smakowite ! :)
elficzna 29.09.2012 18:38
wyglada pyszniusio :)
artur7 29.09.2012 18:23
pyszne wygląda
Justyna87 29.09.2012 16:44
już bym to zjadła- pycha
qrasnqleq 29.09.2012 16:26
wygląda wspaniale

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak