Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowe co nieco

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 200 g
marchewka surowa 400 g
jajko 4 sztuki
cukier 1/2 szklanki
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
szczypta soli
olej roślinny 1/3 szklanki
płatki czekoladowe
wiórki kokosowe
polewa lukrowa różowa
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowe co nieco

Marchewkę obrać i umyć pod zimną wodą. Następnie drobno zetrzeć na tarce i odsączyć mocno nad sitkiem. Najlepiej do szklanki by sok który zleci od razu ze smakiem wypić :-) Zostawić z kostki tłuszczu niewielką kostkę na wysmarowanie nim formy do pieczenia (u mnie tortownicy). Pozostałą margarynę lub kostkę masła rozpuścić na niewielkim ogniu w naczyniu i pozostawić do ostudzenia. Całe jajka rozbić w większej misce, dodać cukier i mieszać mikserem na średnich obrotach w jedną stronę przez 5 minut. Następnie dodać ostudzony tłuszcz, szklankę mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz szczyptę soli. Wymieszać łyżką. Następnie powoli nadal mieszając dodawać na zmianę po trochu startej odsączonej marchwi oraz pozostałej mąki. Tortownicę wysmarować wcześniej odłożonym tłuszczem po dole i brzegach oraz posypać niewielką ilością bułki tartej. Ciasto przełożyć do formy oraz wstawić do rozgrzanego piekarnika na 45 minut do temperatury 180 stopni C. Po wyjęciu ciasta z piekarnika rozlać przygotowaną według przepisu na opakowaniu masę lukrową i posypać płatkami czekolady i wiórkami kokosowymi. Pozostawić do ostygnięcia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 29.09.2012 14:24
smaczne ciasto do kawy
Katarzyna54 29.09.2012 13:01
mniam
czarnyaniol1990 29.09.2012 12:13
luie marchewkowe ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak